neděle 22. srpna 2010

Vojín Harry Lamin



Harry, celým jménem Harry William Henry Bonser Lamin se narodil v srpnu roku 1887 poblíž Nottinghamshire, na okraji Derbyshire. Jeho rodina byla původně zámožnými farmáři, ale roku 1875 farmu v Annesley (Nottinghamshire) prodali. Jednou z příčin úpadku farmy byl alkohol. Henry se poté stal dělníkem na farmě, následně v chemickém průmyslu. To vše se samozřejmě událo ještě před Harryho narozením. Harry byl o něco mladší než jeho bratři a sestry. “Tacker” (angl. sponkovačka, nebo spínací pistole, to se nedá přeložit - pozn. překladatele) , jak se v Cornwallu říká.
Při sčítání lidu v roce 1901 nálézáme Harryho s jeho starším bratrem Johnem (Jackem) v Oxfordu - Jack se později stal ředitelem školy. Nemám žádné prameny, které by řekly jestli zde Harry bydlel, nebo byl na prázdninách. Podle zmínek o Oxfordských lidech a místech v dopisech předpokládám, že se jednalo o delší pobyt. Možná z důvodů rodinných financí.

Později Harry pracoval v jedné z místních továren na krajky. Jako jeho zaměstnání v oddacím listu je uvedeno “krajkář”, ale spíše byl údržbář strojů v továrně. V Ikestonu, kde Harry žil, bylo nejčastější povolání horník v uhelných dolech nebo v místních železárnách); zaměstnání v továrně na krajky bylo tedy relativně (fyzicky) nenáročnou prací.

V únoru roku 1917 byl pravděpodobně spíše k armádě odveden, než že by se dobrovolně přihlásil. Harry totiž splňoval podmínku pro odvedení - věk nižší než 41.

Žádné komentáře:

Okomentovat